Belorusziába magyar állampolgárok csak érvényes vízummal utazhatnak be

A belorusz vízum egyszeri, kétszeri vagy többszöri beutazásra jogosít, melyet a rajta feltüntetett időpontig lehet felhasználni.

Az EU tagállamok állampolgárai (azaz a magyar állampolgárok is) hagyományos útlevéllel 30 napos időtartamra meghívólevél nélkül igényelhetik a belorusz vízumot. Magán vagy üzleti vízum igénylésénél, amennyiben a Belorusz tartózkodás ideje nem haladja meg a 30 napot, szükség van a szálloda foglalásra, valamint a meglátogatni kívánt magányszemély nevére és pontos címére, üzleti út esetén a fogadó cég pontos nevére és címére is.

31-90 napos üzleti Belorusz tartózkodás esetén szükséges egy meghívólevél, a Belorusz Köztársaság területén bejegyzett jogi személytől.

Ügyintézés menete

• Töltse ki a vízumkérőlapot vagy készüljön fel az összes szükséges adattal az irodánkban történő kitöltéshez. Csak latin betűket használjon, ékezeteket nélkül.

• Adja le irodánkban útlevelét, és a vízumigénylőlapot vagy annak adatait. Leadhatja a meghatalmazást, igazolványképét, meghívólevelét, menetjegyét, de ezek ügyintézését irodánktól is kérheti.

• Amennyiben nem személyesen érkezik irodánkba gondoskodjon igazolványképről, illetve meghatalmazásról a vízumügyintézésre vonatkozóan.

• A vízum elkészültekor értesítjük ezután az okmányokat irodánkban átveheti. Részletes tájékoztatásért forduljon bizalommal irodánkhoz!

Vízum típusok

Tranzit vízum (B típus):
Egyszeri, kétszeri vagy többszöri átutazásra nyújt lehetőséget, átutazásonként Belorusz területére való belépés után legfeljebb két napos tartózkodással.

Rövid idejű tartózkodásra jogosító vízum (C típus):
Egyszeri, kétszeri vagy többszöri beutazásra és Belorusz területén való legfeljebb 90 napos tartózkodásra nyújt lehetőséget.

Hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum (D típus):
Egy év időtartam alatt többszöri beutazásra de összesen 90 napos tartózkodásra nyújt lehetőséget a Belarusz Köztársaságba.

A vízum elkészítésének határideje

Amennyiben a vízumigényléshez benyújtott dokumentumok megfelelnek a belorusz törvények előírásainak, a vízum kiadása 5 munkanapot vesz igénybe.

Lehetőség van gyorsított eljárásra – 48 órás vízumkiadásra. Ebben az esetben a vízumkiállítás konzuli díja magasabb.

A nagykövetség számlájára a vízumdíj befizetése euróban történik. Amennyiben a kérelmező magyar forinttal rendelkezik, irodánkban forintban is befizetheti a MKB-Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. aznapi érvényes árfolyamán.

A táblázatban feltüntetett díjakon kívül 5000Ft + ÁFA ügyintézési díjat számítunk fel.

A vízumigénylés feltételei
1. Útlevél
Az útlevél nem lehet sérült vagy rongálódott állapotban A vízum beragasztásához legalább egy teljes üres lapot kell tartalmaznia. Az útlevélnek a vízum tervezett lejárati dátumától számítva legalább 6 további hónapig érvényesnek kell lennie.
A fényképet (1 db)
A vízumkérelmi fényképre az alábbi előírások vonatkoznak:
- igazolványkép méretű: 35 х 45 мм,
- színes,
- szemből fényképezett arc,
- egyszínű, világos háttér előtt,
- éles, jó minőségű,
- gyűrődés, festék- és tintafolt nélküli,
- a megfelelő fényképen az arc a fotó 70-80%-át tölti ki (egész-arcos),
- 6 hónapnál nem régebbi fénykép.

2. Jegy visszaigazolás
Vízum ügyintézéséhez szükséges a repülőjegy vagy a repülőjegy foglalás másolata.

3.Utasbiztosítás
A kérelmező köteles az Utazásbiztosítási kötvény másolatát a kérelemhez mellékelni. — a fedezet minimális összege 10.000 EUR.
Meghatalmazás

A vízumügyintézéshez szükség van a vízumigénylő személy meghatalmazó levelére (letölthető). Személyes megjelenés esetén ezt kitöltheti irodánkban is.

Meghívólevél. Az engedélyek beszerzéséről kérjük konzultáljon irodánkkal. Honlapunkon megtalálja a letölthető meghívólevél mintát.
Letölthető meghívólevél (Minták)
C típusú rövid idejű üzleti tartózkodásra

D típusú hosszú távú üzleti tartózkodásra C és D típusú magán célú tartózkodásra
Turisztikai célú tartózkodásra
Tanulmányi célú tartózkodásra